Izgled stranice

Početna / Novosti

DERK DONIO ODLUKU O TARIFI ZA PRIJENOS

ELEKTRIČNE ENERGIJE I ODOBRIO NOVA TRŽIŠNA PRAVILA

Na sjednici Državne regulatorne komisije za električnu energiju, održanoj 21. maja 2015. godine u Tuzli, nakon provedene javne rasprave donijeta je Odluka kojom je određen potrebni godišnji prihod “Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine” Banja Luka u 2015. godini i tarifa za usluge prijenosa električne energije.

Ovom odlukom prosječna prijenosna mrežarina zadržava se na dosadašnjem nivou od 0,889 feninga/kWh, pa udio prijenosa u cijeni električne energije ostaje nepromijenjen.

Dio prijenosne mrežarine koji se odnosi na energiju također ostaje isti, te i dalje iznosi 0,578 feninga/kWh. Kako su aktuelne veličine prenijete energije i snage u elektroprijenosnom sistemu BiH povoljnije nego u ranijem periodu, dio prijenosne mrežarine koji se odnosi na snagu smanjen je za 3,1 % i od 1. jula 2015. godine iznosi 1,472 KM/kW.

Odluka DERK-a neće utjecati na promjenu cijena električne energije koje plaćaju krajnji kupci.

Istog dana DERK je odobrio nova Tržišna pravila, koja je na transparentan i javan način utvrdio Nezavisni operator sistema u BiH.

Tržišna pravila doprinose razvoju tržišnih principa u elektroenergetskom sektoru i funkcionalnosti veleprodajnog i maloprodajnog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini.

 

Preuzeto sa www.derk.ba

     032 665 522             INFORMACIJE
            

KORISNI LINKOVI

DERK : www.derk.ba

FERK:: www.ferk.ba

RERS: www.reers.ba

NOS: www.nosbih.ba

 

KONTAKT